Skip to Content

Ψητό κοτόπουλο με κόκκινο πορτοκάλι (σαγκουίνι) και πολέν

Μερίδες: 4

Συστατικά:

  • 1 κοτόπουλο
  • 3 κόκκινα πορτοκάλια (σαγκουίνι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 φύλλα φασκόμηλου 
  • 30 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
  • 150 γρ. βούτυρο 
  • 500 ml ζωμός λαχανικών
  • 200 ml γάλα
  • 180 γρ. πολέντα
  • 60 γρ. παρμεζάνα
  • 6 κ.σ  αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
  • Βούτυρο για το άλειμμα 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Σκεύη και εξοπλισμός: φούρνος, ξύλο κοπής, τρίφτης, αποχυμωτής, μαχαίρι, κατσαρόλα, ξύλινη κουτάλα, ταψί, πινέλο ζαχαροπλαστικής, τηγάνι, σύρμα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C / 350 ° F. Ξεκινώντας από το στήθος, χαλαρώνουμε ελαφρώς το δέρμα του κοτόπουλου με το στέλεχος ενός κουταλιού, προσέχοντας να μην καταστρέψουμε το δέρμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το σκόρδο, λίγο περισσότερο από τα μισά φύλλα φασκόμηλου και τα κράνμπερι. Χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη, παίρνουμε ξύσμα από το κόκκινο πορτοκάλι (Σαγκουίνι), και πιέζουμε για να βγάλουμε τον χυμό και το αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τα υπόλοιπα κόκκινα πορτοκάλια (Σαγκουίνι) σε φέτες.

Λιώνουμε τα δύο τρίτα του βουτύρου σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξύσμα από το κόκκινο πορτοκάλι και τον χυμό, τα κράνμπερι, τα ψιλοκομμένα φύλλα φασκόμηλου και το σκόρδο. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύομε μέχρι να δέσει. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου. 3 - 4 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη. 

Αλείφουμε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Τοποθετούμε τις φέτες κόκκινου πορτοκαλιού (Σαγκουίνι) στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Κρατάμε τουλάχιστον τρείς φέτες για το σερβίρισμα. 

Αλείφουμε λίγο βούτυρο κάτω από το δέρμα του κοτόπουλου, ανάμεσα στο στήθος και το δέρμα. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο στο ταψί και χρησιμοποιώντας την βούρτσα ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε με την σάλτσα του κόκκινου πορτοκαλιού (Σαγκουίνι) επάνω στο κοτόπουλο. Ψήνουμε στους 180 ° C / 350 ° F για περίπου 60 λεπτά, αλείφοντας το με την σάλτσα από κόκκινο πορτοκάλι περίπου κάθε 20 λεπτά.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα που είναι κομμένα σε φέτες σε ένα τηγάνι για περίπου 3 - 4 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Ενώ το κοτόπουλο ψήνεται, μαγειρεύουμε την πολέντα. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το γάλα σε μια κατσαρόλα. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και το βάζουμε στην φωτιά για να βράσει. Ανακατεύουμε την πολέντα και κατά την διάρκεια χτυπάμε με το σύρμα συνεχώς. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά χτυπώντας συνεχώς. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα και το υπόλοιπο βούτυρο. 

Σερβίρουμε την πολέντα σε μπολ και προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Βγάζουμε το κοτόπουλου από τον φούρνο, το σερβίρουμε ολόκληρο και γαρνίρουμε τις υπόλοιπες φέτες κόκκινου πορτοκαλιού και τα φύλλα φασκόμηλου.

ΦΟΒΆΣΤΕ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΣΤΑΣΊΑ; ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ!

Αφού ζήσετε τη #enjoytogether στιγμή σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα βρώμικα πιάτα. Με το Somat θα καθαρίζονται εύκολα!

Οι ισχυρές φόρμουλες μας καθαρίζουν ακόμα και την πιο δύσκολη βρωμιά, όπως καμμένα λίπη, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ακόμη περισσότερο τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Ανακαλύψτε περισσότερα

  • Χρειάζεστε έναν ειδικό πλύσης; Οι καλύτερες συμβουλές είναι εδώ!

  • Συνεργαζόμαστε με την Kitchen Stories ™ για να σας προσφέρουμε την τέλεια συνταγή για εσάς αλλά και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα που θέλετε να ευχαριστήσετε στην επόμενη συνάντηση.